چاپ
دسته: مقالات
بازدید: 5729

دلایل عدم دقت در کودکان و راه های افزایش آن

توجه یکی از عوامل بسیار مهم در آموزش و یادگیری است . مرحله ابتدایی هر یادگیری با توجه آغاز می شود و اگر توجه کافی نباشد، یادگیری کودک دچار مشکل می شود. نشانه های فقدان توجه در کودکان دبستانی هم بر کارکرد کلاسی و عملکرد تحصیلی آنان تاثیر می گذارد و هم از نظر یادگیری و رفتاری مشخص می شود. بنابراین پرورش و افزایش میزان دقت در تمام زمینه های تحصیلی کودک، از جمله خواندن، نوشتن و ریاضی، نقش بسزایی دارد. در این مقاله سعی شده است که به شناخت نشانه ها و دلایل بی دقتی در کودکان اشاره شود و در انتها راهکارهای مناسبی جهت تقویت دقت کودکان برای والدین ارائه شده است.

 

توجه را می توان در اختیار گرفتن یک فکر یا یک چیز از میان چندین فکر یا چندین چیز بوسیله ی ذهن، به شیوه ای واضح و روشن که به نظر می رسد، همزمان با هم رخ داده باشند، تعریف کرد. توجه را می توان به دو دسته تقسیم کرد :

1-توجه انتخابی: در این نوع از توجه فرد باید قادر باشد که به دستور العمل ها توجه کرده و بر روی جزییات تمرکز نماید و یاد بگیرد که تنها محرک هدف را انتخاب کرده و از محرک های رقابتی چشم پوشی نمایند، این رویه" توجه انتخابی" نامیده می شود.

2- توجه تقسیم شده: در این نوع از توجه از فرد انتظار می رود که روی دو یا چند وظیفه در یک زمان تمرکز کند ( مثل فردی که در حین گوش دادن ، نکته برداری هم می کند ).

کدام دسته از کودکان دقت و توجه کافی ندارند؟

کودکانی که اغلب تکالیف و وظایفشان را به پایان نمی رسانند، زیرا به سرعت از یک فعالیتی به فعالیت دیگر می پردازند ، معمولاً بچه هایی بی نظم هستند، اتاق هایشان بهم ریخته و شلوغ است و هیچ کاری را تا انتها دنبال نمی کنند. اولین مشکلی که برای این کودکان در کلاس درس ایجاد می شود، عدم توانایی در هماهنگی با محیط کلاس است. آنان نمی توانند مطالب کلاس را به طور موثری جذب کنند. در کلاس بدون اجازه صحبت می کنند، ایجاد سر و صدا می کنند و با شوخی های خود کلاس را شلوغ می کنند. بهره ی هوشی این کودکان ممکن است مانند سایر کودکان کلاس باشد، ولی بدلیل عدم کنترلی که روی رفتار و اعمال خود دارند با قوانین کلاس سازگار نیست و اصولاً عملکرد تحصیلی خوبی ندارند.

 چرا کودکتان دقت و تمرکز کافی ندارد؟

دلایلی که منجر به بی دقتی در کودکان می شود به شرح زیر هستند:

1-بی دقتی بیرونی و محیطی، مانند:

2-بی دقتی درونی و ذهنی، مانند:

برای تقویت و افزایش دقت و توجه کودکان از چه راهکارهایی می توان استفاده کرد؟

 

 

منابع :

امریانی، فرشته.، طاهایی، علی اکبر. و کمالی، محمد. (1390)" بررسی مقایسه ای توجه شنیداری در دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری و عادی 9-7 ساله"، مجله شنوایی سنجی، دوره 20، شماره 1، صص 63-55.

بشارت، ژاله. (1381)" مقایسه میزان توجه، تمرکز دیداری و شنیداری در دانش آموزان ورزشکار و غیر ورزشکار11 تا 18 ساله شهرستان کرج"، پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی، دانشکده روان شناسی و علوم اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی.

تبریزی، مصطفی.، تبریزی، نرگس. و تبریزی، علیرضا. (1391)" درمان اختلالات دیکته نویسی"، انتشارات فراروان.

تبریزی، مصطفی.، تبریزی، نرگس. و تبریزی، علیرضا. (1392)" درمان اختلالات ریاضی"، انتشارات فراروان.

شهسوارانی، امیر محمد.، رسول زاده طباطبایی، سید کاظم.، عشایری، حسن. و ستاری، کلثوم. ( 1389)" تاثیر استرس بر توجه اتخابی و متمرکز بینایی با در نظر گرفتن اثر آن در آموزش و یادگیری"، مجله اندیشه های نوین تربیتی، دوره 6، شماره 4، صص 195-169.

عابدی، احمد.، کاظمی، فرشته.، شوشتری، مژگان. و گلشنی منزه، فرشته. (1391 )" اثر بخشی آموزش حرکات ورزش ایروبیک بر میزان توجه دیداری و شنیداری دانش آموزان پسر پیش دبستانی با اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی شهر اصفهان 1389-1388"،  مجله روان شناسی افراد استثنایی، شماره 7، صص 152-133.

قندالی، مسعود. (1381)" بررسی چگونگی افزایش توجه در کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر دوره ابتدایی مرکز آموزش استثنایی شهرستان گرمسار"، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته روان شناسی و مشاوره کودکان استثنایی، دانشکده روان شناسی و علوم اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی.

محمودپور، آزیتا. (1390)" روش ها و راهبردهای تقویت دقت و توجه"، انتشارات مدرسه.

نریمانی، محمد. و سلیمانی، اسماعیل. ( 1392)" اثر بخشی توان بخشی بر کارکردهای اجرایی( حافظه کاری و توجه) و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ریاضی"، مجله ناتوانی های یادگیری، دوره 2، شماره 3، صص 115-91.

 

تهیه کننده : آمنه حسینی

کارشناس ارشد روانشناسی